انواع ترک ها در ساختمان و چگونگی دقیق تر پیدایش آن ها

ترک های عمیق

این ترکها گاهی به طور دائمی به وجود می آید و دلیل آن نشست مرتب پی است که در این صورت، بودن ساکنان در ساختمان خطرناک است چرا که در چنین مواردی ساختمان ناامن می شود.

ترک فراخ و عمیق

ترکهای عمیق و فراخ در دیوارها پدید می آید که در مواردی خطر جدا چنانچه نشست پی بسیار زیاد باشد شدن قسمتهایی از دیوارها از یکدیگر و از سازه و در نهایت واژگونی وجود دارد. در چنین مواردی شکاف برداشتن دیوارها سریع و در زمانی کوتاه صورت می گیرد و خطرات جانی و مالی فراوان در پیش است.

ترک در تقاطع دیوار

دیوارها بر اثر نداشتن پیوند با هشت گیر ترک می خورند. در مواقعی نشست و شکست دیوارها، ترک ها کاملا باز و رویت می‫شوند. در بعضی موارد این ترکها بسیار عمیق هستند؛ به طوری که می توان دست را در درون آن ها حرکت داد.

ترک های نیمه عمیق

بر اثر حرکت پذیری سقف توفال که از انقباض و انبساط رطوبت و حرارت حاصل می شوند. ترک هایی به وجود می آید که نیمه عمیق نام داردند.

ترک های ثابت

معمولا پس از نشست پی، تحرک ساختمان کم می شود. این پدیده بر اثر قطع رطوبت و فشرده شدن سطح زیر پیش می آید. در نتیجه، شکست و افت دیوارها و اسکلت بنا نیز متوقف و حالت ترک ثابت می شود.

ترک پایدار

زمانی که بارهای وارد بر ساختمان و یا رطوبت بر سطح پی متوقف شود و پی ثابت میشود و نشست قطع میگردد. از آن پس ترک های پدید آمده ای که عمیق نباشند دیگر فعالیت نخواهند داشت و ثابت و پایدار می شوند.

مویی ترک های معمولی

این ترک ها در اثر افت های کوچک در اسکلت بنا و به واسطه نیروها و در مواردی به علت نوع مصالح اندود به وجود می آیند. رطوبت، انقباض و انبساط حاصله در مقابل خشک شدن سطوح مرطوب، باعث ایجاد ترکهای مویی می شود.

در واقع ترکی است که توسط افتهای کوچک در اسکلت بنا و به واسطه نیرو ها و در مواردی به علت نوع مصالح اندود به وجود می آید از عواملی که سبب ایجاد چنین ترک های میشوند می توان از رطوبت انقباض و انبساط حاصله در مقابل خشک شدن سطوح مرطوب نام برد.

ترک های قائم

به دلیل نشست زمین و ترک ها به دلیل وجود گاها نیروهای جانبی ایجاد می گردند. پس هر چخ زاویه ترک نسبت به افق بیشتر نزدیک به صفر ،باشد خطرناک تر است. البته این در همه جا صادق نیست. چون گاهی پیش می آید که به دلیل ضعیف بودن بند ملات و مهار لایه های آجر فوقانی ترکها کاملا افقی دیده می شوند.

ترک در تکیه گاه قوس

در اثر نشست ستون بر قوس نیروی فشاری وارد میشود. در نتیجه ، در محل تکیه گاه های قوس، از یک و یا دو جهت ترک و شکستگی به وجود میاید .

ترک در نعل درگاه

به علت های زیر، نعل درگاه و سوح زیر آن می شکنند:

الف) در اثر نشست ستون زیر نعل درگاه به علت اهرم شدن آن برش افقی به وجود می آید.

ب) برشهای عمودی به خاطر وجود پیوند و اثر نیروهای فشاری در امتداد تیر نعل درگاه و برش های طولی بعد از مقدار گیر نعل درگاه به وجود می آید.

ترک در نقاط اتصال دیوارها

نقاط اتصال دیوارها در کنجها که به صورت L یا T …. هستند بصورت فاحشی تحت تأثیر نیروهای متمرکز و قرار می گیرند. اگر اتصال بخوبی انجام نشده باشد، امکان ایجاد ترک و انفصال بسیار زیاد است. نشست های غیر همگن لایه های مختلف زمین از دلایل بروز ترک و یا چرخشهای شدید هستند که معمولاً در گوشه ها و کنج های اتصالی بروز می کنند.

ترک در جداره ها و دیوارهای پر باز شو درها و پنجره ها

وجود بازشو در دیوار، علاوه بر افزایش نیروهای فشاری در بخشهای اطراف بازشو ها، باعث تشکیل و پخش شبکه نیروهای کششی و فشاری خاص میشود که معمولاً به انفصال قسمتی از دیوار می انجامد. در نماهایی که تعداد بازشوها بیشتر باشد بر اثر نشست پی ها تعداد ترکها افزایش می یابد و این ترکها در نقاط ضعیف بیشتر قابل مشاهده هستند.

.


آخرین پروژه ها


مطالب بیشتر

دستورالعمل طراحی و نظارت بر میکروپایل باربر و تحکیمی توسط شرکت شیلاو خاورمیانه
دستورالعمل اجرای میکروپایل باربر و تحکیمی توسط شرکت شیلاو خاورمیانه
انجام آزمون های باربری و سلامت (یکپارچگی) بر روی شمع ها و میکروپایل ها توسط شرکت شیلاو خاورمیانه
هزینه طراحی، نظارت و اجرای میکروپایل باربر و تحکیمی توسط شرکت شیلاو خاورمیانه
نحوه کنترل نشست و مقاوم سازی سازه های صنعتی نشست کرده توسط شرکت شیلاو خاورمیانه
نحوه کنترل نشست و مقاوم سازی ساختمان توسط شرکت شیلاو خاورمیانه
نحوه بهسازی خاک جهت کنترل روانگرایی خاک توسط شرکت شیلاو خاورمیانه
نحوه مقاوم سازی خاک دستی و استیصال از دریا توسط شرکت شیلاو خاورمیانه

نظرات بسته شده است.