روش نفود استاندارد SPT- روابط تعیینی (نشریه 535 روانگرایی)
1-2-2-3-5- روش نفود استاندارد SPT-روابط تعیینی
استفاده از SPTبه عنوان ابزاری برای ارزیابی پتانسیل روانگرایی نخستین بار پس از وقوع خرابی های گسترده ی ناشی از روانگرایی در طی دو زلزله ی مخرب سال 1964یعنی زلزله ی Good Friday در آلاسکا با بزرگای 8 و زلزله ی Niigata در ژاپن با بزرگای 7.5 مطرح شد. Seed 1979 روشی را برای برآورد نسبت مقاومت تناوبی ماسه در زمین مسطح بر اساس داده های SPT تدوین نمود. این روش بر اساس مجموعه ی وسیعی از داده های عملکرد محلی ماسه های دوره ی هولوسن موجود در ساختگاه های عمدتا مسطح بود که تحت بارگذاری زلزله، وقوع یا عدم وقوع نرمشوندگی تناوبی روانگرایی را تجربه کرده بودند. فرض وقوع روانگرایی بر اساس مشاهدهی عوارض سطحی نظیر جوشش ماسه و ترک های زمین پایه ریزی شد.
Tatsuoka et al., 1980; Tokimatsu and Yoshimi, 1983; ارائه شده استSPT روش های دیگری بر اساس داده های Seed et al. ، اما به نظر می رسد که همبستگی ارائه شده توسطKokusho et al., 1983; Fear and McRoberts, 1995 1985از محبوبیت بیشتری در بین متخصصان ژئوتکنیک برخوردار باشد.
با وجود آن که تلاش محققان مختلف در راستای اصلاح و تکمیل مولفه های این روش پیشرفت های عمده ای را به وجود آورده اما چارچوب اصلی این روش در طی سال ها بدون تغییر باقی مانده است. از اینرو در ادامه ی بررسی ضوابط ارزیابی پتانسیل روانگرایی بر اساس آزمایش نفوذ استاندارد روابطی که صورت اصلاح شده ی روش Seed et al. 1985می باشند، مورد بحث قرار می گیرند. ابه ین منظور ابتدا ضوابط ارائه شده در مرجع Youd et al. 2001که تحت عنوان دستورالعمل روانگرایی NCEER شناخته می شود معرفی شده و در ادامه به منظور آشنایی خوانندگان با پیشرفت های نهایی در این زمینه ضوابط مربوط به مرجع ارائه می شود Cetin et al. 2004.