پیمانکار سپرکوبی

پایدارسازی گود به روش سپرکوبی، بیشتر در خاک ‏های ریزدانه ریزشی با سطح آب زیرزمینی بالا در سواحل جنوب کشور مانند بوشهر، خرمشهر، بندر امام، ماهشهر، دشت آزادگان، آبادان، گناوه، دیر، بندرعباس، جاسک و چابهار و همچنین سواحل شمال کشور، مورد استفاده قرار می‏ گیرد.

کوبش سپرهای فولادی (Steel sheet piling)

سپرهای فولادی صفحه ‏ای ورق‏ه ای فولادی موج‏دار یا چین‏ داری (Folded plates) هستند که با استفاده از دستگاه سپرکوب (Sheet piling driver)  به داخل زمین کوبیده می ‏شوند. ارتفاع سپر در راستای قائم برابر است با عمق گود به اضافه‏ ی” طولی از سپر که در داخل زمین فرو می ‏رود (Embedment length)، یعنی عمق گیرداری یا عمق مدفون”.

کوبش سپرهای فلزی در داخل خاک
کوبش سپرهای فلزی در داخل خاک به وسیله دستگاه سپرکوب Sheet piling driver
نحوه اتصال سپرها به یکدیگر
نحوه اتصال سپرها Sheet pile به یکدیگر
سپر کوبشی پس از اجرای کامل
سپر کوبشی پس از اجرای کامل

اقدامات پس از کوبیدن سپرها

پس از کوبش سپرها، خاک جلو آن‏ ها را خالی می ‏کنند. سپرها از طریق مقاومت و سختی خمشی خود رانش خاک را تحمل می‏کنند. سپرهای فولادی اگر به صورت یک صفحه ‏ی مسطح باشند بر اثر کوبیده شدن به دلیل شعاع ژیراسیون (Radius of gyration) کم آن‏ ها به راحتی دچار کمانش می‏ شوند.

همچنین صفحات مسطح به دلیل بسیار کم بودن اساس مقطع (Section modulus) و ممان اینرسی‏ شان (Moment of inertia)، دارای مقاومت خمشی و سختی خمشی بسیار کمی خواهند بود و نمی‏ توانند فشار رانشی خاک پس از انجام عملیات گودبرداری را تحمل کنند، لذا موج‏دار کردن و چین‏ دار کردن صفحات، موجب افزایش بسیار زیاد شعاع ژیراسیون، اساس مقطع و ممان اینرسی آن‏ها می ‏شود. شکل موج‏های سپرها می‏ تواند به صورت‏ های سینوسی، مستطیلی، ذوزنقه ‏ای و نظایر آن ‏ها باشد.

انواع سازه نگهبان از نوع سپرکوبی

پس از کوبیدن سپرها و گودبرداری خاک جلو آن ‏ها، این سپرها سه حالت ممکن است داشته باشند:

  1. مهارنشده
  2. مهار‏شده به خاک پایدار پشت دیواره گود
  3. مهارشده از جلو.
اجرای سازه نگهبان پس از سپرکوبی
اجرای سازه نگهبان پس از سپرکوبی

پایدارسازی گود با سپرکوبی

در سپرکوبی برای گودها ابتدا در طرفین گود، سپرهایی را می‏ کوبیم و سپس عملیات خاک برداری را شروع می کنیم. در گودها، پس از آنکه عمق خاک‏برداری به حد کافی رسید، معمولاً به دلیل اساس مقطع و ممان اینرسی کم سپرها در کمرکش سپرها و بر روی آن ‏ها تیرهای پشت بند افقی ‏ای (Wales) را نصب می ‏کنیم، سپس قیدهای فشاری افقی (Struts)  یا دستک‏ هایی را در جهت عمود بر صفحه‏ی سپرها به این پشت بندهای افقی وصل می‏ کنیم.

در گودهای با عرض زیاد از اعضای نگهدارنده مایل برای مهار سپرها همراه با پشت بندهای افقی استفاده می‏ کنند. پای تحتانی این اعضای نگهدارنده مایل را می ‏باید به گونه ای مناسب و قابل اعتماد در خاک مهار و تثبیت کرد.

همچنین در حالتی که از اعضای نگهدارنده مایل برای مهار سپرها، همراه با پشت‏بندهای افقی استفاده کنیم، می ‏توانیم ابتدا خاک‏برداری را با شیب ایمن اجرا کرده و پس از اجرای مهارهای مایل برای خاکبرداری قسمت زیر مهارهای مایل را انجام دهیم.

سپرها، پشت‏بندها و قیدهای فشاری در گودها و گودهای با عرض کم و نیز در خاک‏ های غیرست معمولا از نوع چوبی یا فولادی است، ولی گودهای با عرض‏ های بیشتر و نیز در خاک‏ های سست‏ تر، استفاده از سپرها و پشت‏بندها و قیدهای فشاری فولادی عملاً اجتناب‏ ناپذیر است. این روش، به ویژه در اجرای کانال‏ ها مورد استفاده قرار می‏ گیرد.

از سپرهای فولادی در گودبرداری‏ های بزرگ نظیر گودهای لازم برای اجرای پی ‏ها و سازه زیرزمین ‏های عمیق و بزرگ ساختمان‏ های بلند نیز استفاده می‏ کنند. سپرهای فولادی را به ویژه در مواقعی می ‏توان به کار برد که خاک آنقدر ناپایدار است که ریزش جداره گود بلافاصله پس از انجام عملیات گودبرداری بسیار محتمل است.

زمین‏ های ماسه ‏ای سست و روان از جمله این خاک‏ ها هستند. در این گونه موارد می‏ باید پیش از انجام عملیات گودبرداری سپرهای فولادی را به داخل زمین بکوبیم همچنین در زمین‏های آبدار سپرها در عین حال که رانش خاک را تحمل می‏ کنند، توان جلوگیری از ورود آب به داخل گود در تمامی بازه های زمانی پس از شروع گودبرداری و نیز تحمل فشار هیدرواستاتیکی آب را نیز دارند.

معمولاً برای برپاسازی و استقرار سپرهای فولادی و حفظ حالت قائم در آنها در هنگام کوبیدن به یک قاب یا سیستم هادی نیاز است. این قاب را معمولا از فولاد و گاهی در سپرهای کوچک از الوارهای چوبی با مقطع بزرگ می سازند.

برای بلند کردن سپرها و جای دادن آن‏ها در بین پشت بندهای سیستم هادی از جرثقیل استفاده می ‏کنند. در لبه این سپرها سوراخ‏ ها یا قطعات اتصال ویژه‏ ای برای بلندکردن آن‏ها در نظر می‏ گیرند.

با به کارگیری روش صحیح کوبیدن سپرهای فولادی به درون زمین و نیز با استفاده از داربست ‏های موقتی مناسب می ‏توان تضمین کرد که سپر طی کمترین زمان ممکن با کمترین هزینه و به گونه ‏ای اصولی به درون زمین کوبیده خواهد شد. به ویژه می ‏باید به این نکته مهم توجه کنیم که در صورت استفاده از انواعی از ورق ‏ها که دارای قفل و بست داخلی سازه‏ای مناسبی هستند می ‏توان به یک دیوار حایل دائمی نیز دست یافت.

هنگام کوبیدن سپرها می ‏باید توجه داشت که امکان به جلو خم شدن آن‏ها در حین اجرای کار وجود دارد. این تمایل در کلیه انواع سپرهای فولادی وجود دارد. با جای دادن و قفل و بست کردن ورق‏ ها در داخل سیستم‏ های کلاف‏ ها یا پانل‏ ها پیش از کوبیدن آن‏ها معمولاً می‏ توان بر این مشکل غلبه کرد.

همچنین سپرهای فولادی را می ‏توان با استفاده از انواع چکش‏ های ضربه‏ ای بادی (Compressed air-operated jack hammers)  به درون خاک فرو کرد. گاهی اوقات نیاز است که برای این کار از پتک ‏های بزرگ  (Sledge hammers) یا تُخماق ‏های سنگین (Heavy mauls)  استفاده کرد.

می باید خاطرنشان کرد که احتمال واردآمدن صدمات بدنی به کارگران در هنگام استفاده از وسایل دستی اخیر بسیار زیاد است و اجرا و رعایت دستورالعمل‏ های ویژه کار با آن ها بسیار جدی و ضروری است.

هر گونه برآمدگی در سطح زیرین فک ثابت چکش ‏های ضربه ‏ای را می‏ باید برداشت تا هم به اپراتور دستگاه و هم به کلاهک سپر صدمه ‏ای وارد نشود. استفاده از کلاهک بر اثر کوبیدن سپر، صدمه‏ ای به آن وارد نشود. کلاهک‏ های سر سپر را می‏ توان به سادگی بر روی سپر نصب کرده یا از آن جدا کرد.

سپرهای با دستک ‏های فشاری

سپرهای با دستک ‏های فشاری از نظر سیستم و رفتار سازه ای جزء” سپرهای مهارشده از جلو” محسوب می‏ شوند. جنس این دستک‏ ها می‏ تواند فولادی بتنی، یا از هر جنس سازه‏ای دیگری باشد. 

سپرکوبی پله ‏ای یا مرحله ‏به ‏مرحله

از روش سپر کوبی پله ‏ای یا مرحله‏ به ‏مرحله (Staged sheeting)  هنگامی استفاده می ‏کنیم که در اعماقی از زمین به سنگ بر خورد کنیم و یا آنکه جنس خاک به گونه ای باشد که نتوان سپر کوبی را در یک مرحله به طور کامل تا کف گود انجام داد، در این صورت می ‏توان سپر کوبی را به صورت چند مرحله ای و به شکل پله ای اجرا کرد.

مزایا، معایب و محدودیت‏ های روش سپرکوبی

مزایای سپرکوبی

مزایای روش سپرکوبی، از جمله عبارتند از:

  1. سرعت اجرای کار مناسب است.
  2. درجه ایمنی کار زیاد است.
  3. برای اجرای کانال‏ ها به ویژه با طول‏ های زیاد مناسب است.
  4. برای زمین ‏های سست و نیز زمین ‏های آبدار مناسب است.

معایب سپرکوبی

معایب و محدودیت‏ های روش سپرکوبی را می ‏توان از جمله به صورت زیر بیان کرد:

  1. در این روش به دستگاه های سپر کوبی که به هر حال یک دستگاه ویژه هستند، نیاز است.
  2. این روش به نیروهای با تخصص بالاتر نسبت به روش ‏های ساده ‏تر، نیاز دارد.
  3. دستگاه‏ های سپرکوب به جای کافی برای اجرای کار نیاز دارند.
  4. این روش برای خاک ‏های سخت نامناسب و مشکل، و یا گاهی امکان ‏ناپذیر است.


آخرین پروژه های شرکت خاورمیانه (پیمانکار سپرکوبی)


سایر خدمات

دستورالعمل اجرای ستون های جت گروتینگ توسط شرکت مهندسی شیلاو خاورمیانه
دستورالعمل اجرای ستون های اختلاط عمیق خاک توسط شرکت مهندسی شیلاو خاورمیانه
دستورالعمل اجرای میکروپایل باربر و تحکیمی توسط شرکت شیلاو خاورمیانه
دستورالعمل اجرای نیلینگ و انکراژ توسط شرکت مهندسی شیلاو خاورمیانه
دستورالعمل اجرای شمع درجا توسط شرکت مهندسی شیلاو خاورمیانه
دستورالعمل اجرای ستون های سنگی - ستون شنی توسط شرکت مهندسی شیلاو خاورمیانه

نظرات بسته شده است.