اشکالات اجرایی فونداسیون بتنی
مهمترین قسمت یک ساختمان، فونداسیون میباشد، چراکه ساختمان روی آن اجرا شده و نیروهای ناشی از سازه به فونداسیون منتقل میشود؛ درنتیجه باید مستحکم و بهدور از اشکالات اجرایی باشد. در اجرای فونداسیون بتنی ممکن است اشکالاتی رخ دهد. در ادامه اشکالات رایج در فونداسیون بتنی بیانشده است:
1.1. عدم اجرای آرماتوربندی مناسب، طول کاور مجاز و دانهبندی نامناسب بتن فونداسیون
جهت آرماتور گذاری صحیح فونداسیون بتنی، میبایست، آرماتورهای طولی بهصورت افقی، در دو قسمت فوقانی و تحتانی فونداسیون اجراشده و آرماتورهای عرضی جهت افزایش مقاومت در برابر پیچش و برش بهصورت عرضی آنها را در برگیرند.
کاور بتن نیز نوعی پوشش جهت محافظت از آرماتورها در برابر خوردگی بوده که باید طبق آییننامه در نظر گرفته شود.
2.1. عدم رعایت پوشش بتنی در شناژ
در هنگام اجرای پیکنی، بایستی به این نکته توجه شود که عرض پی کندهشده بهگونهای باشد که در مرحله بتن ریزی فونداسیون، پوشش بتنی آرماتورها بهخوبی تأمین شود. همچنین بهمنظور عملکرد بهتر آرماتور و بتن بهعنوان یک کامپوزیت و انتقال مناسب تنش بین آنها، فاصله آرماتورهای فونداسیون مطابق ضوابط آیین نامه بوده تا بتن فضای بین میلگردهای شناژ را بهصورت کامل پر کند.
3.1. رعایت نکردن همپوشانی (اورلپ) کافی در شبکه میلگرد گذاری فونداسیون
میلگردهای استاندارد ایران معمولاً ۱۲ متر میباشد؛ لذا اگر طول دهانه ای بیش از ۱۲ متر باشد، باید از ۲ یا چند میلگرد برای آن استفاده کرد؛ که این میلگردها باید همپوشانی داشته باشند. انجام صحیح همپوشانی آرماتورهای طولی سبب انتقال مناسب تنش ها بین آنها از طریق بتن بین میلگردها میشود؛ بنابراین عدم رعایت همپوشانی باعث اختلال در انتقال تنش به آرماتورهای طولی بعدی میشود.