روش حشاش (ونگ) برای تحلیل لرزه ای دیوار زیرزمین
1.4. این روش شامل اعمال جابجایی میدان آزاد (بدون سازه) بر سازه با روش شبه استاتیکی است.
مزیت روش حشاس این است که تحلیل تاریخچه زمانی نیست و به کارگیری آن ساده است.
2.4. دو روش اعمال جابجایی در روش حشاش (ونگ)
4. 2. 1. روش اول:
تونل یا سازه مدفون در یک نرم افزار سازه ای مدل میشود و یک نیروی مثلثی که قاعده آن در بالا است، یا یک نیروی متمرکز در تاج تونل یا سازه مدفون وارد میشود. میزان این بارگذاری از روی اختلاف جابجایی میدان آزاد بدست می آید. این اختلاف جابجایی از تحلیل یک بعدی ساختگاه و یا روابط پیشنهادی حشاش محاسبه میگردد. جابجایی میدان آزاد در یک ضریبی ضرب میشود چون میزان اختلاف جابجایی وارد بر سازه وابسته به نسبت سختی سازه تونل و خاک اطراف دارد.
4. 2. 2. روش دوم:
جابجایی با در نظر گرفتن اندرکنش خاک و سازه وارد میشود. در این مدل، سازه زیرزمینی و خاک با هم شبیه سازی شده و به گونه ای بارگذاری میگردند که مشابه آزمایش برش ساده باشد. یعنی مدل در معرض کرنش خالص قرار میگیرد. این کرنش برشی در واقع کرنش برشی متوسط ماکزیمم میدان آزاد ( ماکزیمم در بعد زمان زلزله و متوسط در عمق تونل) است. این کرنش را میشود از تحلیل ساختگاه یا از روابط مقاله حشاش استخراج کرد.
4. 2. 3. اندرکنش خاک و سازه در روش دوم بهتر دیده میشود.
3.4. کاربرد روش حشاش برای دیوار زیرزمین سازه های ساختمانی
4. 3. 1. روش حشاش برای سازه های مدفون مثل تونل خیلی متداول است ولی سابقه کاربرد آن برای سازه های نیمه مدفون مثل زیرزمین سازه های ساختمانی بسیار محدود است.
4. 3. 2. دقت روش حشاش برای دیوار زیرزمین سازه های ساختمانی بستگی به شراسط زمین و شکل سازه مدفون دارد.
4. 3. 3. استفاده از روش حشاش برای زیرزمین ساختمان ها مسبوق به تحقیقات مشخص نیست و هنوز مقاله یا مرجع معتبر برای آن پیدا نکرده ایم. البته تحقیق معتبر در مورد نامناسب بودن روش حشاش برای دیوار زیرزمین ساختمان ها هم نیافته ایم.
4. 3. 4. احتمالا با کار تحقیقاتی مناسب بتوان موجب درک بهتر از قابلیت روش حشاش برای دیوار زیرزمین ساختمان ها شد یا اینکه روش حشاش را بهبود داد.
4. 3. 5. استفاده از روش حشاش یا عدم استفاده از آن برای دیوار زیرزمین ساختمان ها فعلا بر اساس قضاوت مهندسی انجام میشود و مسبوق به تحقیقات معتبر یا دستورالعمل شناخته شده نیست.
4.4 تفاوت روش حشاش با اعمال میدان آزاد به روش تاریخچه زمانی
نمونه ای از تحلیل تاریخچه زمانی با تحریک تکیه گاهها در کتاب توهاتا تشریح شده است. در این کانال هم مورد بحث قرار گرفت. این روش ها مشابه روش حشاش است ولی به صورت تاریخچه زمانی است که بعدا تشریح میشود.