روش های Gutenberg-Richter (نشریه روانگرایی 525)
1-1-4-4- روش های Gutenberg-Richter
یکی از روش های ارزیابی روانگرایی بر اساس انرژی، اندازه گیری مقدار کل انرژی کرنشی پسماندی تلف شده در یک نمونه ی خاک در طی آزمایش برشی تناوبی می باشد که به صورت سطح تجمعی درون حلقه ی پسماندی در هر دور بارگذاری محاسبه می شود. تحقیقات نشان داده است که انرژی کل تلف شده در واحد حجم یک نمونه خاک از دو جزء تشکیل شده است: میرایی پس ماندی و تغییر شکل پلاستیک (Law et al. 1990).
Cao and Law 1991 و Law et al 1990 با جمع کردن انرژی های کرنشی پسماندی برای هر دور بارگذاری در آزمایش برش پیچشی ارتباط نزدیک میان افزایش فشار آب منفذی و انرژی تجمعی در واحد حجم را نشان دادند. این محققان ثابت کردند که مشخصات کاهش حجم یک خاک غیر چسبنده را میتوان به صورت تابعی از انرژی کرنشی پسماند تلف شده بیان نمود. همچنین ارتباط یه میان تغییر حجم، مدول ارتجاعی و تولید فشار آب منفذی که توسط Martin et al 1975 پیشنهاد شده بود را می توان برای ایجاد ارتباط بین مقدار انرژی تلف شده و افزایش فشار آب منفذی منجر به روانگرایی مورد استفاده قرار داد. Law et al 1990 با استفاده از آزمون های آزمایشگاهی، ارتباط میان افزایش فشار آب منفذی، فشار تحکیم، نسبت تحکیم، تراکم نسبی و انرژی کرنشی تجمعی پسماندی را نشان دادند. مطالعات مشابهی در زمینه ی افزایش فشار آب منفذی در طی آزمایش برش تناوبی نیز انجام شده Figueroa and Dahisaria (1991) و Davis and Berrill (1978) با انرژی کرنشی تجمعی پسماندی توسط است که نتایج فوق را تایید می کند.
با توجه به اینکه تخمین انرژی کرنشی در محل همواره با مشکلاتی همراه است، Berrill and ،Davis and Berrill 1982 برای ارزیابی محلی روانگرایی، از تخمین Trifunac (1995) و Cao and law (1991) ،Law et al. (1990) ،Davis (1985) انرژی کل یک زلزله با استفاده از رابطه ی Gutenberg and Richter 1956 به صورت رابطه 5-4 استفاده نمودند.
در ادامه ی این بخش به توضیح روش های Davis and Berrill 1982 و یکی از روش های Trifunac 1995 پرداخته خواهد شد.
الف- عامل تحریک
ب- عامل ظرفیت
پ- ضریب اطمینان