تراکم دینامیکی- فصل هشتم (نشریه روانگرایی 525)
2-2-2-8- تراکم دینامیکی
1-2-2-2-8- تعریف و تاریخچه
الف- تعریف تراکم دینامیکی
یکی از روش های بهسازی زمین است که از اعمال مقادیر بالای انرژی بر روی سطح زمین ناشی می شود. این انرژی با بالابردن و رهاکردن مکرر کوبه ای که وزن آن از 5تا 27تن و ارتفاع متوسط آن بین 9تا 30متر متغیر است، اعمالمی شود. کوبه به کمک یک جرثقیل معمولی و با استفاده از یک کابل تکی و یک چرخ بالابر 18دارای قرقرهی آزاد که اجازه میدهد کابل با کمترین میزان اصطکاک از روی قرقره باز شود، بالا برده و رها می شود. انرژی ضربه ای کوبه ها بر روی سطح زمین منجر به تراکم نهشته ی خاکی تا اعماقی متناسب با مقدار انرژی اعمالی می شود. عمق بهسازی معمولا از حدود 3تا 11متر که به ترتیب عمق های متناظر با انرژی سبک و سنگین هستند، تغییر میکند. به دنبال اعمال تراز بالای انرژی، سطح نهشته ی خاک تا عمقی برابر با عمق گودال های ایجاد شده در شرایط سست قرار میگیرد. این لایه ی سطحی گاهی اوقات در یک شبکه نقاط نزدیک به هم و با اعمال انرژی سطح پایین تحت عنوان دور اتوکشی 19متراکم می شود. شکل 15-8 طرح شماتیکی است که روند انجام تراکم دینامیکی را نشان میدهد. پیکان ها بیانگر مقدار انرژی منتقل شده به داخل توده ای خاک در پی برخورد کوبه بر روی سطح زمین هستند. خط سینوسی در حال افت بر روی سطح زمین ارتعاشات منتقل شده به خاک اطراف را نشان میدهد. عمق بهسازی پیشبینی شده به صورت تابعی از نوع خاک و میزان انرژی اعمالی به یک نقطه نشان داده شده است. چنانچه برای ایجاد یک لایه ی باربر مناسب در زیر خاکریز یا سازه نیاز به بهسازی زمین باشد، تراکم دینامیکی می تواند به عنوان یک راه حل عملی و امکانپذیر مطرح شود؛ چرا که:
.* به طور کلی روش تراکم دینامیکی اقتصادیترین شکل بهسازی ساختگاه است. در این روش برای بالابردن و رها کردن کوبه ها از جرثقیل های معمولی استفاده می شود که این امکان را به پیمانکاران کوچک محلی میدهد تا برای انجام پروژه با پیمانکاران بزرگ و تخصصی رقابت کنند.
.* روش تراکم دینامیکی را می توان روی محدوده ی وسیعی از نهشته های خاکی شامل خاک های سیلتی تا نهشته های دانه ای قلوه سنگی مورد استفاده قرار داد. این روش می تواند علاوه بر نهشته های خاکی طبیعی، خاکریزهای مصنوعی ساخت بشر را نیز اصلاح کند.