تعیین کرنش برشی تناوبی ایجاد شده در اثر زلزله (نشریه روانگرایی 525)
1-3-4- تعیین کرنش برشی تناوبی ایجاد شده در اثر زلزله
كرنش برشی تناوبی به وسیله ی رابطه ی 4-3 و با در اختیار داشتن تعداد سیكل های معادل که از بزرگای زلزله تعیین می شود، به دست می آید.
با توجه به اینكه نسبت ( max)G/G تابعی ازکرنش برشی γ است، معادله ی 4-3 باید به صورت تكراری و با استفاده از منحنی فرو افت مدول برشی وابسته به لایه ی خاک مورد نظر حل شود. این منحنی که رفتارکاهشی مدول برشی را در قالب تغییرات مدول همپایه شده با کرنش برشی نشان می دهد، با استفاده از آزمون های آزمایشگاهی شامل آزمون ستون تشدید در محدوده ی کرنش های کوچک به همراه آزمون های تناوبی (نظیر سه محوری تناوبی و برش ساده ی تناوبی) در محدوده ی کرنش های بزرگ به دست می آید. در شرایطی که انجام این آزمون ها امكان پذیر نباشد، می توان از منحنی های معیار پیشنهاد شده برای انواع خاک ها استفاده کرد.
Seed and Idriss 1970 اولین منحنی های فرو افت مدول برشی و میرایی را برای ماسه ها پیشنهاد کردند. پس از آن منحنی های مشابهی برای خاک های شنی (به عنوان مثال ، Seed et al., 1986 ) خاک های با خاصیت خمیری کم به عنوان Sun et al., 1988 وVucetic and Dobry, 1991 و به صورت تابعی از شاخص خمیری نظیرIshibashi and Zhang, 1993 مثال ارایه شد که در مقاصد عملی نیز دارای کاربرد وسیعی می باشند. حل تكراری معادله ی 4-3 كه به صورت هندسی در شكل 4-3 نشان داده شده است، در قالب گام های زیر بیان می شود.
گام 1: مقدار اولیه ای برای (max)G/G فرض می شود؛
گام 2: از معادله ی 4-3 مقدار γ متناسب با مقدار فرض شده ی ( max) G/G محاسبه میشود؛
گام 3: با توجه به مقدار γ محاسبه شده در گام 2، (max)G/G از روی منحنی فروافت مدول برشی خوانده می شود؛
گام 4: به منظور محاسبه ی γ در تكرار، بعدی مقدار (max)G/G حاصل از گام 3 به گام 2 برده می شود و این فرآیند تا زمانی كه مقادیر نسبت های مدول فرض شده و محاسبه شده در محدوده ی خطای قابل قبول قرار گیرد، تكرار می شود.