روش های اصلاح نشست نامتقارن ساختمان
روش هایی که برای اصلاح نشست نامتقارن یک ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند را می توان در دو گروه اصلی زیر جای داد:
روش برش خاک: در این روش رقوم ارتفاعی نقطه ای که بیشترین میزان نشست در آن رخ داده است به عنوان مبنا در نظر گرفته می شود و با تجهیزات مخصوص بخشی از خاک نقاط با رقوم بالاتر برداشته می شود تا از این طریق رقوم در همه نقاط یکسان گردد. برج پیزا معروف ترین سازه ای است که در آن به کمک این روش بخشی از کج شدگی اضافی رخ داده در آن جبران شده است. در بخش مقالات جزئیات مربوط به روش بکار رفته در برج پیزا ارائه شده است. نکته مهمی که در بررسی روش برش خاک باید به آن توجه داشت این است که بر خلاف تصورات اغلب مهندسین، تجهیزات و ملاحظات فنی و اجرایی این روش بسیار پیچیده بوده و نیازمند صرف هزینه قابل توجه می باشد. برای اثبات این مدعا، از علاقه مندان دعوت می شود که مقاله مربوط به شاقول سازی برج پیزا به روش برش خاک در بخش کتابخانه سایت را مطالعه نمایند.
مهمترین معایب روش برش خاک در این است که رقوم ارتفاعی ساختمان پس از شاقول سازی، به اندازه میزان نشست نامتقارن اولیه پایین برده می شود. در چنین شرایطی علاوه بر اینکه تفاوت در رقوم ارتفاعی ساختمان شاقول سازی شده با ساختمانهای مجاور به راحتی قابل تشخیص می باشد، وقوع مشکلات حین بهره برداری نظیر نفوذ آبهای سطحی ناشی از بارندگی ها به داخل ساختمان و یا اختلال در اتصال انشعابات ساختمان (به ویژه فاضلاب) به شبکه اصلی قابل انتظار می باشد.
روش جکزنی در زیر فونداسیون: همانطور که در بخش قبلی نیز عنوان گردید از مهمترین معایب روش برش خاک این است که نمی تواند رقوم ارتفاعی ساختمان را به حالت قبل از نشست برگرداند. باید به این موضوع توجه داشت که تنها راه دقیق و اصولی برای اصلاح نشست یک ساختمان این است که وضعیت آن به حالت قبل از نشست برگردانده شود. برگرداندن یک ساختمان به حالت قبل از نشست فقط و فقط با روش جکزنی در زیر فونداسیون امکان پذیر است. در این روش با استقرار جکهای پرتوان در زیر فونداسیون، مقادیر نشست رخ داده در نقاط مختلف ساختمان اصلاح می شود. در مورد ساختمانهایی که دارای پی نواری و رادیه هستند، در اغلب موارد، پس از تکمیل مرحله اصلاح نشست ساختمان دیگر ضرورتی بر مقاوم سازی آن نخواهد بود. این شرکت پس از بررسی دقیق جزئیات فنی و اجرایی روشهای اصلاح نشست نامتقارن، روش جکزنی در زیر فونداسیون را به عنوان بهینه ترین روش برگزیده و در طی یک دهه اخیر نسبت به اجرای این روش در نقاط مختلف کشور مبادرت ورزیده است.