از دست رفتن ظرفیت باربری (نشریه روانگرایی 525)
5-2-2- از دست رفتن ظرفیت باربری
روانگرايی خاک می تواند با سازوكارهای مختلفی منجر به گسيختگی پی ساختمان ها و سازه ها شود. پی های سطحی و عميق هر دو ممکن است در اثر وقوع روانگرایی آسیب ببینند. شاید آشکارترین سازوکار گسیختگی پی های سطحی، ازدستدادن ظرفیت باربری در خاک های سست اشباع با مقاومت پسماند کم باشد. هنگامی که خاک تکیهگاه یک ساختمان و یا سازه های دیگر روانگرا شده و مقاومت خود را از دست میدهد، تغییرشکل های بزرگی در خاک اتفاق میافتد که منجر به نشست یا کجشدگی سازه میشود.
در زلزله ی سال Niigata 1964 در ژاپن نمونه ی شگفتانگیزی از گسیختگی ظرفیت باربری در مجموعه آپارتمان های Kawagishicho رخ داد؛ که در آن تعدادی از ساختمان های چهارطبقه تا حدود 60 درجه کج شدند .
از قرار معلوم روانگرایی ابتدا در لایهی ماس های واقع در عمق چندین متری زیر سطح زمین شروع شده و سپس از طریق لایه های ماسه ای فوقانی به سمت بالا گسترش یافته است. موج رو به بالای روانگرایی، خاک تکیه گاه ساختمان ضعیف ها را کرده و سبب شد که سازه ها به آرامی نشست کرده و کج شوند. پس از این واقعه، بیشتر این ساختمان ها دوباره به وضعیت عمودی برگردانده شدند؛ پی آن ها با شمع به زمین دوخته شده و مجددا مورد استفاده قرار گرفتند.
علاوه بر خرابی پی های سطحی، روانگرایی می تواند اثرات شدیدی بر روی پی های عمیق (شمع ها) نیز داشته باشد. همانگونه که در بخش 1-2 ذکر شد، وقوع روانگرایی و گسترش جانبی در زلزله ی سال Niigata 1964 منجر به گسیختگی شمع ها در زیر ساختمان NHK و پل Showa. گسیختگی پی های عمیق در اثر روانگرایی در بسیاری از زلزله های دیگر نیز مشاهده شده است.