.
ساخت شمع های بتنی پیش ساخته
نوع مصالح
بتن مصرفی:
مشخصات فنی بتن مصرفی باید مطابق با نشریه ۱۰۱ سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و یا آیین نامه های معتبر دیگر که در اسناد پیمان مشخص شده باشد.
نوع سیمان مصرفی در بتن باید براساس نتایج آزمایش های شیمیایی و توسط مشاور طرح یا دستگاه نظارت تعیین گردد. بتن شمعها باید صاف، بدون عیب و فارغ از کرم خوردگی و فضاهای خالی باشد.
مقاومت فشاری بتن شمعهای پیش ساخته نباید از مقدار تعیین شده توسط مشاور طرح کمتر باشد. نشریه ۱۰۱ سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور حداقل f را ۲۵ مگا پاسکال تعیین کرده است.
مقاومت فشاری ۲۸ روزه بتن شمع های پیش تنیده نباید کمتر از ۴۲ مگا پاسکال باشد.
در شمع های پیش تنیده مقاومت فشاری بتن در هیچ شرایطی نباید کمتر از ۲۳ مگا پاسکال باشد.
تنش فشاری پیش تنیدگی در بتن شمعهای پیش تنیده نباید از ۷ مگا پاسکال کمتر باشد.
آرماتورها:
پیمانکار موظف است آرماتوربندی را مطابق با نقشه های اجرائی نصب و از جابجا شدن آن حین بتن ریزی جلوگیری نماید.
در تهیه آرماتورهای مصرفی باید ملاحظات مندرج در نشریه ۱۰۱ سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور رعایت گردد و آزمایش های کنترل کیفیت طبق توصیه های مربوطه در این آیین نامه صورت گیرد تا از کیفیت آرماتورهای مورد استفاده اطمینان حاصل گردد.
وصله آرماتورها می تواند به یکی از روش های پوششی، جوشی و مکانیکی صورت گیرد. وصله پوششی با مجاور هم قرار دادن دو میلگرد در قسمتی از طولشان عملی می شود. وصله جوشی با جوش دادن دو میلگرد به یکدیگر و وصله مکانیکی با استفاده از قطعات مکانیکی خاص اجرا می گردد.
به طور کلی وصله آرماتورها باید با رعایت موارد مندرج در نشریه ۱۰۱ سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور انجام شود. اما در هر حال نباید وصله كليه آرماتورها، همزمان در یک مقطع صورت گیرد.
ساخت و عمل آوری
آماده سازی و کنترل قالب
در آماده سازی قالب ها پیمانکار موظف است موارد زیر را رعایت کند:
- قالب بندی باید به گونه ای باشد که از تراوش دوغاب سیمان جلوگیری به عمل آید. ” قالب ها باید بر روی یک سکوی محکم و هموار قرار داده شوند.
- قالب بندی باید به نحوی صورت گیرد که شمع ساخته شده دچار انحراف زاویه نگردد، بطوریکه فاصله دو انتهای شمع نسبت به محور قائم بیش از ۲ / ۵ سانتیمتر نباشد.
- قالبها باید صاف و بدون درز باشد و هیچگونه نشست، شکم دادگی یا تغییر شکل در آنها بوجود نیاید.
- قالب بخش نوک شمع باید با صفحات مناسب و در زاویه های مشخص شده نسبت به محور شمع طبق نقشه های اجرایی ساخته شود.
پوشش آرماتورها
حداقل ضخامت پوشش بتن بر روی آرماتورها بایستی رعایت شود. جهت رعایت پوشش بتن روی آرماتورها باید از فاصله گذارهای مورد تایید دستگاه نظارت استفاده گردد.
آرماتورهای مارپیچ باید حداقل ۴۰ میلیمتر پوشش بتنی داشته باشند.
بتن ریزی
تا قبل از ساخت و تهیه قفسه آرماتورها و جاگذاری مناسب آن در قالب نباید بتن ریزی صورت گیرد. بتن ریزی شمع باید به صورت یکپارچه انجام گیرد. پیمانکار موظف است قبل از اقدام به بتن ریزی، دستگاه نظارت را مطلع سازد تا وضعیت قالب، آرماتورگذاری، پوشش کافی بتن و سایر جزئیات که در نقشه های اجرایی درج شده را کنترل نماید. بتن ریخته شده باید توسط ویبره مناسب به صورت کامل متراکم گردد. استفاده از ویبره نباید به اندازه ای باشد که مصالح بتن از هم جدا شوند.
عمل آوری و حفاظت از بتن
قالب ها نباید زودتر از ۲۴ ساعت پس از عملیات بتن ریزی باز شوند .
شمع ها باید حداقل به مدت ۷ روز، تا موقعی که بتن حداقل دو سوم مقاومت ۲۸ روزه را کسب نماید، در روی سکوی بتن ریزی باقی بمانند. در صورتیکه برای عمل آوردن بتن شمع ها از حمام بخار استفاده شود با تصویب دستگاه نظارت می توان شمع ها را بعد از ۲۴ ساعت از محل ساخت بلند کرد .
تشریح روند نصب شمع
گام اول: نصب بالشتک ضربه گیر و کفشک تحتانی
جهت جلوگیری از صدمه دیدن قسمت فوقانی شمع بر اثر ضربات چکش شمعکوب و نیز کاستن آلودگی صوتی معمولا از بالشتک هایی از جنس هوا ، لاستیک یا چوب استفاده می شود.
معمولا برای اینکه شمع براحتی در زمین فرو برود از کفشک هایی از جنس فولاد و یا بتن استفاده می شود که این کار از صدمه وارد شدن به شمع نیز جلوگیری می کند. این کفشک ها در بیشتر شمع های بتنی پیش ساخته در هنگام تولید تعبیه می شود.
گام دوم: انتقال شمع پیش ساخته به محل نصب
گام سوم: نصب شابلون فولادی در محل نصب شمع
در صورتیکه شمعکوب دارای شبکه فضایی نگهدارنده شمع و چکش نباشد.
این شابلون ها جهت نگهداری شمع در امتداد مورد نظر بطور دقیق نصب می شود. شابلون ها بهتر است در دو ردیف متوالی در نظر گرفته شوند تا شمع در راستای مورد نظر کاملا دقیق حفظ شود. باید دقت شود که شابلون ها در اطراف کاملا گیردار شوند تا بر اثر نیرو های وارده هیچ گونه حرکتی نداشته باشد.
شکل و ابعاد شابلون با توجه به شکل و ابعاد شمع در نظر گرفته می شود. نمونه هایی از شابلون ها را در شکل ها می بینید.
گام چهارم: قرار دادن شمع در محل مورد نظر و کنترل راستای آن بوسیله دوربین
گام پنجم: شروع عملیات کوبش
» شمعکوب بخاری
شمعکوب های بخاری مشابه سیستم سیلند و پیستون بوده که در شمعکوب های بخاری یک ضربه ای ، چکش تحت فشار بخار ورودی بالا رفته و سپس تحت اثر ثقل خود سقوط می کند و با اعمال ضربه بر شمع سبب فرو رفتن آن در زمین می شود و در شمعکوب های بخاری دو ضربه ای بعد از صعود چکش تحت فشار بخار تحتانی ، فشار بخار از دریچه فوقانی نیز وارد شده و در نتیجه چکش تحت اثر وزن خود و فشار بخار با انرژی بیشتر و تعداد ضربات بالاتر سقوط می کند.
معرفی انواع شمعکوب:
» شمعکوب دیزلی
در شمعکوب های دیزلی سقوط چکش باعث فشردگی هوا در قسمت تحتانی سیلندر شده و با پاشیدن سوخت ، انفجار رخ می دهد و چکش بعد از اعمال ضربه به شمع به سمت بالا رانده می شود و گازهای سوخته شده نیز از فضای بالای چکش خارج می شود.
شمعکوب های دیزلی در زمین های سست و نرم کاربرد نداشته و استفاده بدون مطالعه از آنها در شرایط تغییر لایه (یک لایه نرم و ضعیف مجاور لایه سخت) ممکن است باعش شکستن شمع های بتنی شود.
» شمع کوب هیدرولیکی
در شمع کوب های هیدرولیکی ، آثار صوتی و ارتعاش کمتر از چکش های دیزلی بوده و دود و بخار نیز تولید نمی کند. چکش شمعکوب با فشار هیدرولیکی مایع، صعود نموده و تحت اثر وزن خود سقوط نموده و با بار خود را به شمع وارد می کند.
» شمعکوب ارتعاشی
شمعکوب ارتعاشی دارای دو وزنه متحرک می باشد که در خلاف جهت هم می چرخند و دامنه ارتعاش بحدی می باشد که بر مقاومت اصطکاکی خاک اطاف شمع غلبه نموده و لذا شمع تحت بار استاتیک و لرزش حاصله در خاک فرو میرود. از این نوع شمعکوب ها در خاک های دانه ای یا ریزدانه غیر متراکم بکار می رود و بیشتر در کوبیدن شمع های لوله ای فولادی استفاده می شود.
.
مطالب بیشتر درباره شمعکوبی
…
سایر خدمات شرکت شیلاو خاورمیانه
..
.