اشکالات اجرایی در آرماتور گذاری
در این بخش اشکالاتی که ممکن است در آرماتوربندی قسمتهای مختلف سازه رخ دهد، اشاره میشود. در صورت وقوع این اشکالات بایستی قبل بتن ریزی برطرف شده و سپس بتن ریزی صورت گیرد.
- یکی از اشکالات اجرایی مهم که در سازههای بتنی دیده میشود، عدم وجود خاموت با قلاب ۱۳۵ درجه می باشد؛ که معمولاً پیمانکاران جهت راحتی کار استفاده از آن را نادیده میگیرند. درصورتیکه این خاموت ها در تیر و ستون خصوصاً نواحی ویژه تیر و ستون نقش مهمی در محبوس شدگی بتن و جلوگیری از باز شدن تنگ ها و خاموت و درنتیجه جلوگیری از کمانش آرماتورهای طولی فشاری دارند
- طول ناکافی آرماتورهای انتظار ستونها در تراز طبقات و وصله کردن تمامی آرماتورها در یک ناحیه از ستون از اشکالات دیگر اجرایی برخی ساختمان های بتنآرمه میباشد. طول کوتاه آرماتورهای انتظار سبب کاهش طول وصله آرماتورهای طولی ستون طبقه بالا شده و تنش های ستون های طبقه بالا به طریق مناسب به ستون های طبقه پایین منتقل نمیشود. این اختلال خصوصاً در انتقال لنگرهای خمشی پای ستون ناشی از بارهای جانبی، خود را نشان خواهد داد.
- یکی دیگر از اشکالات اجرایی آرماتوربندی، عدم رعایت محل صحیح وصله آرماتورهای طولی تیرها میباشد؛ که معمولاً آرماتوربند بهمنظور پرت نشدن آرماتورها، محل صحیح وصله آرماتورها را رعایت نمیکند. همچنین باید دقت شود که در محل وصله، خاموتگذاری باید متراکم باشد.
- از دیگر اشکالات اجرایی سازههای بتنی عدم خم کردن آرماتورهای طولی در تراز بام میباشد. برای مهار آرماتورهای طولی ستون ها در تراز بام باید مطابق یکی از شکل های زیر عمل کرد:
- در شکل زیر اصل شطرنجی بستن سنجاقی ها جهت جلوگیری از کمانش کلیه میلگردهای طولی رعایت نشده و آرماتورهای عرضی دیوار برشی به اشتباه بر میلگردهای طولی محاط شدهاند؛ که درست نیست.
- یکی از مشکلاتی که در ساختمانهای بتنی بسیار مشاهده میشود، نمایان شدن آرماتور در ستونهای بتنی میباشد؛ که میتوان با اسپیسر که بین میلگرد و قالب قرار میگیرد. استفاده از اسپیسر باعث عدم چسبیدن میلگرد به قالب شده و پوشش روی بتن میلگرد بهدرستی انجام شود.