اشکالات اجرایی پله بتنی
اجرای صحیح پله بتنی کار دشواری میباشد؛ درنتیجه باید با به رهگیری از مهارت مهندسی بهطور صحیح اجرا شده و فاقد هرگونه اشکالات اجرایی باشد؛ در ادامه اشکالات اجرایی معمول در ساخت پله بتنی را بیان میکنیم:
1.4. چسباندن دیوارک بتنی به ستون
در برخی از پروژه ها دیده میشود که دیوارک بتنی راهپله را کاملاً به ستون بتنی میچسبانند؛ که در این صورت قسمت آزاد ستون، ستون کوتاه بهحساب آمده و دچار شکست برشی میشود. برای جلوگیری از این اشکال اجرایی باید فاصله حداقل ۵ سانتیمتری بین دیوارک بتنی و ستون در نظر گرفته شود.
2.4. عدم توجه به سرگیر بودن یا شانه گیربودن تیرهای بتنی در پلانهای معماری و برشها
در بعضی مواقع عرض تیرهای چشمه راه پله به گونه ای است که از دیوار بیرون زده و در هنگام تردد ساکنین مزاحمت ایجاد کند. در این حالت به اصطلاح تیر مورد نظر شانه گیر است. در شکل زیر به علت شانه گیر بودن تیر کناری راهپله ناگزیر شدند که این تیر را تخریب کنند، ولی اگر از اول در نقشهها دقت میشد این مشکل پیش نمیآمد.
تیر اجراشده در کنار راهپله به علت اینکه راهپله سرگیر نشود با عرض کم اجراشده که این عمل ازنظر اجرائی و محاسباتی اشتباه میباشد.
راهحل این است که در نقشههای معماری عرض راهپله را بیشتر گرفته تا عرض تیر بتنی عرض مفید پلهها را کاهش ندهد.
یکراه دیگر طراحی تیر کنار راهپله با عرض کم مثلاً 30 سانتیمتر باشد ولی در این حالت در حین وقوع زلزله، همشکل پذیری تیر کاهشیافته و هم محبوس شدگی بتن دچار مشکل خواهد شد. پس توصیه ما بر این است که تا حد امکان عرض راهپله افزایش داده شود.
3.4. عدم اجرای صحیح رمپ پله
در بسیاری از سازههای بتنی رمپ پله بهدرستی اجرا نمیشود. اصولاً جهت حفظ یکپارچگی راهپله و حفظ ایمنی کارگران و مهندسان، باید گام های پله بهصورت همزمان با دال بتنی رمپ با بتن اجرا شوند.
4.4. عدم اجرای ریشه پله
گاهی اوقات مشاهده میشود که به دلیل سهلانگاری ریشه پله اجرانشده و رمپ پله روی خاک می نشیند؛ که هیچ اتصالی با پی ندارد. در این صورت رطوبت به خاک زیر رمپ نفوذ کرده و موجب نشست و شکسته شدن رمپ میشود.