روش میکروپایل
میکروپایل یکی از بهترین روش های بهسازی خاک است و به عنوان المان باربر و مقاوم، آن را به خاک اضافه می کنند که باعث افزایش مقاومت خاک و بهبود رفتار آن هم، می شود. میکروپایل به شمع هایی با قطر کوچک می گویند که با تزریق گروت به صورت اصطکاکی عمل کرده و از باربری انتهای شمع، به دلیل ناچیز بودن آن، صرف نظر می شود. شرکت شیلاو خاورمیانه در بسیاری از شرایط مثل وجود خاک های سست و ریزشی، محدودیت های دسترسی و وجود سازه، از ریزشمع به عنوان جایگزینی برای شمع های بتنی درجا جهت ایجاد المان های باربر فشاری و کششی و همچنین جهت اصلاح پارامترهای خاک و متعاقباً افزایش ظرفیت باربری آن و جلوگیری از پدیده روانگرایی، استفاده می کند. پایون به منظور امکان اجرای ریزشمع در شرایط خاص و وجود محدودیت های دسترسی به خصوص وجود سقف در سازه های تونل ها، تجهیزات ویژه ای طراحی کرده و همچنین روش اجرای میکروپایل را برای هر پروژه، براساس شرایط و نیازهای آن، طراحی و اجرا می کند.
ریزشمع یا میکروپایل چیست؟
میکروپایل ها به ریزشمع هایی گفته می شود که قطرهایی کم تر از 30 سانت دارند. در اوایل دهه 1950 بعد از جنگ جهانی دوم خیلی از ساختمان ها نیاز به ترمیم داشتند که باعث شد ساختمان سازی به نام فونددیل (Fondedile) همراه با دکتر فرناندو لیزی (Fernando Lizzi) روش میکروپایل را اختراع کنند. این روش برای ساختمان های آسیب دیده بسیار مناسب بود و سرعت اجرای بالایی هم داشت. به همین دلیل خیلی سریع از این روش در ایتالیا، انگلستان، آلمان و همینطور شهرهای بوستون و نیویورک آمریکا استفاده شد. بعدها در سازمان ها و پژوهشکده هایی در آمریکا و فرانسه این روش را مورد بررسی قرار دادند و آیین نامه هایی برای آن تعریف کردند. امروزه از میکروپایل در ساخت بیشتر ساختمان ها در تمام دنیا استفاده می شود.
روش طراحی میکروپایل
محاسبات مهندسی میکروپایل، بر اساس نوع کاربری و نحوه رفتار اون انجام می شود. محاسبات فنی این روش در حالتی که هدف آن بهسازی پی ساختمان و پایدارسازی گود باشد، مانند محاسبات شمع های متداول صورت می گیرد. محاسبات این روش بر اساس سه بخش طرح سازه ای، کنترل بر پانج و طرح ژئوتکنیکی انجام می شود.
در طرح سازه ای که محاسبه ی آن با توجه به ظرفیت باربری ریزشمع بر دیوار فولادی، دوغاب و آرماتور تسلیح صورت می گیرد، ظریب اطمینان این ظرفیت باید بالاتر از بار وارد شده به ریزشمع باشد. در طرح ژئوتکنیکی میزان مقاومت اطراف ریزشمع در برابر خاک اطرافش محاسبه می شود که ضریب اطمینان مقاومتی آن باید بالاتر از بار وارد شده باشد. در آخر کنترل بر پانچ است که محاسبات بر اساس کنترل مقاومت میکروپایل در برابر برش پانج انجام می گیرد.
روش اجرای میکروپایل
اجرای میکروپایل یا ریزشمع به چهار روش و در چهار مرحله انجام می شود که هر کدام با توجه به شرایطی که مهندسین تشخیص می دهند، انتخاب می شوند. این چهار روش عبارتند از حفاری، لوله کوبی، تزریق و تسلیح که هرکدام را در ادامه برای شما توضیح خواهیم داد.
روش حفاری در اجرای میکروپایل
در صورتی که از ابتدا به دلایلی مثل وجود بتن مگر، لایه های متراکم خاک و کف سازی امکان کوبش ریزشمع ها وجود نداشته باشد، میکروپایل را با عملیات حفاری شروع می کنند و تا جایی که امکان کوبش ایجاد شود، ادامه می دهند.
روش لوله کوبی در اجرای میکروپایل
لوله کوبی عملیاتی است که برای قرار دادن لوله های ریزشمع در محل مورد نظر استفاده می کنند. در این روش لوله ها را به ترتیب به هم متصل می کنند و کار کوبش و کوبیدن را شروع می کنند و این کار را تا جایی که دیگر لوله ها در خاک فرو نرود، ادامه می دهند.
روش تزریق در اجرای میکروپایل
روش تزریق به این شکل است که در ابتدا با استفاده از میکسرها با اضافه کردن آب و سیمان و هم زدن آن، دوغاب تزریق را می سازند و بعد تزریق را شروع می کنند و تا جایی که دوغاب از میکروپایل ها نشت کند، این کار را ادامه می دهند.
روش تسلیح در اجرای میکروپایل
آخرین روش و آخرین گام تسلیح است که عملیات جاگذاری میلگرد در لوله میکروپایل و نصب کردن فلنج را انجام می دهند. از فلنج برای متصل کردن ریزشمع و بتن پی استفاده می کنند.
کاربردهای میکروپایل
همان طور که گفتیم میکروپایل یکی از بهترین روش ها برای بهسازی خاک است و همچنین از آن در ساختن پی سازه ها استفاده می کنند که مقاومت پی را هم بیشتر می کند. از آن جایی که ساختمان سازی هر روز در حال پیشرفت است و میکروپایل همچنان از بهترین روش ها محسوب می شود، بسیاری از مکان های علمی در راستای پیشرفت این روش تحقیقاتی انجام می دهند و امروزه استفاده از این روش در جاهای مختلف دنیا گسترش پیدا کرده است.
مزایای استفاده از میکروپایل
روش میکروپایل مزایای بسیار زیادی دارد و به همین دلیل است که بسیاری از مهندسین این روش را پیشنهاد می کنند.
- در این روش مسزان نشست خاک کنترل می شود و بار به لایه های زیرین که مقاوم هستند، منتقل می شود.
- در میکروپایل خصوصیات مختلف خاک مثل تراکم پذیری، سختی، ظرفیت باربری و ظریب اصطکاک به دلیل تزریق دوغاب بهبود پیدا می کند.
- محکم تر شدن خاک، از مزایای کوبش ریزشمع ها است.
- لرزش ساختمان های اطراف به دلیل انرژی کم کوبش و قطر کم حفاری به حداقل خود می رسد.
- اجرای ساده و با سرعت بالا در شرایط مختلف
- به صرفه و اقتصادی بودن میکروپایل به دلیل استفاده از مقدار کمی از مصالح ساختمانی
- ماشین آلات اجرای ریزشمع ابعاد کوچکی دارند و به راحتی قابل حمل هستند. به همین دلیل می توان در چند نقطه مختلف زمین، بدون تداخل این کار را انجام داد.
قیمت میکروپایل چقدر است؟
- قیمت اجرای میکروپایل به عوامل بسیاری بستگی دارد و نمی توان قیمت ثابتی برای آن گفت. از این عوامل می توان به تعداد میکروپایل ها، جنس زمین، شرایط محیطی اجرا و عمق نفوذ زمین اشاره کرد. همه ی این ها به نحوی قیمت اجرای میکروپایل را افزایش می دهند، اما فراموش نکنید که هزینه اجرای میکروپایل نسبت به روش های دیگر کمتر است و کیفیت بسیاری بالایی دارد. شرکت شیلاو خاورمیانه عملیات میکروپایل را به بهترین قیمت و بیشترین کیفیت برای مشتریان عزیز توسط بهترین تیم مهندسی و عملیاتی انجام می دهد.
- جمع بندی
- در این مطلب با میکروپایل، روش های طراحی، اجرا، کاربردها و مزایای آن آشنا شدین. استفاده از روش ریزشمع امروزه برای اکثر سازه ها انجام می شود و شرکت شیلاو خاورمیانه با داشتن مهندسین خبره، مامورین اجرایی حرفه ای و ماشین آلات بروز، خدمات طراحی و اجرای میکروپایل را به بهترین شکل ممکن انجام می دهد و به پایان می رساند.
مطالب بیشتر
سایر خدمات
.