انواع ترک بتن در اعضای ساختمان بتن آرمه و روش های ترميم ترک
فهرست مطالب
1- ملاحظات کلی ترک های بتن
2- عوامل منجر به ترک خوردگی بتن
3- انواع ترک در ساختمان
4- روش تعمیر ترک های ساختمان
5- خطرات ترک ها در ساختمان
6- عرض ترک ها
7- روش های شناسایی ترک
8- روش های تزریق برای ترمیم ترک
9- بخیه زنی ترک ها
10- تنیدن ترک ها
11- آرماتورگذاری
12- تعمیر با رزین های اپوکسی
13- تعمیر با فوم پلی یورتان
14- دستگاه های تزریق
15- بررسی ترک خوردگی یک تیر بتنی
چکیده
یکی از تفاوت های اساسی بین سازه های بتنی و فولادی بحث ترک خوردگی اعضای بتنی است که باید تاثیر آن در تحلیل و طراحی سازه در نظر گرفته شود. در یک سازه بتن آرمه که تحت اثر بارهای ثقلی و جانبی قرار می گیرد، در بخش هایی از مقطع اعضاء تنش های کششی ایجاد شده که این تنش ها باعث ترک خوردن مقطع می شوند. واضح است که به وجود آمدن این ترک ها در مقطع سبب بروز رفتار غیر خطی در سازه خواهد شد، در حالی که در تحلیل و طراحی سازه ها رفتار اعضاء را خطی در نظر می گیریم با توجه به اینکه ترک خوردن مقطع باعث حذف عملکرد قسمتی از آن می شود بنابراین با یک فرض ساده کننده مهندسی، می توان برای محاسبه سختی عضو تاثیر قسمت ترک خورده را در نظر گرفت.
از سویی دیگر ایجاد ترک در المان های بتنی نظیر تیر و ستون و دیوار برشی و … در هنگام وقوع زلزله به اندازه مجاز آئین نامه مفید بوده و راهی برای تخلیه نیروی حاصل از زلزله می باشد و به همین سبب در طراحی و محاسبات سازه مبحث نهم و آئین نامه های معتبر بین المللی نظیر ACI ضرایبی را تحت عنوان ضرایب ترک خوردگی مشخص نموده اند.
9- بخیه زنی ترک ها
این روش در موقعی به کار گرفته می شود که ترک های زیادی روی سطح بتن ظاهر شده و بایستی برای به دست آوردن و حفظ مقاومت سازهای آنها را مسدود کنیم در این روش المانهای “U” شکل با پایه های کوتاه در عرض ترک ها در درون حفره های تعبیه شده قرار گرفته و سپس این حفره ها با ملات های روان یا دوغاب که خاصیت جمع شدگی ندارند پر می شود برای جلوگیری از تمرکز تنش ها المان هایی با اندازه های متفاوت در جهات مختلف از نظر صفحه ترک ها در نظر گرفته می شود. نکته ای که بایستی به هنگام به کارگیری این روش در نظر داشت؛ آن است که هرچه ترک ها بیشتر سخت ،گردند احتمال به وجود آمدن ترک در جاهای دیگر بیشتر می.شود چاره است که یک لایه بتن مسطح بر روی محل هایی که بحرانی هستند، اعمال گردد.