انواع ترک بتن در اعضای ساختمان بتن آرمه و روش های ترميم ترک
فهرست مطالب
1- ملاحظات کلی ترک های بتن
2- عوامل منجر به ترک خوردگی بتن
3- انواع ترک در ساختمان
4- روش تعمیر ترک های ساختمان
5- خطرات ترک ها در ساختمان
6- عرض ترک ها
7- روش های شناسایی ترک
8- روش های تزریق برای ترمیم ترک
9- بخیه زنی ترک ها
10- تنیدن ترک ها
11- آرماتورگذاری
12- تعمیر با رزین های اپوکسی
13- تعمیر با فوم پلی یورتان
14- دستگاه های تزریق
15- بررسی ترک خوردگی یک تیر بتنی
چکیده
یکی از تفاوت های اساسی بین سازه های بتنی و فولادی بحث ترک خوردگی اعضای بتنی است که باید تاثیر آن در تحلیل و طراحی سازه در نظر گرفته شود. در یک سازه بتن آرمه که تحت اثر بارهای ثقلی و جانبی قرار می گیرد، در بخش هایی از مقطع اعضاء تنش های کششی ایجاد شده که این تنش ها باعث ترک خوردن مقطع می شوند. واضح است که به وجود آمدن این ترک ها در مقطع سبب بروز رفتار غیر خطی در سازه خواهد شد، در حالی که در تحلیل و طراحی سازه ها رفتار اعضاء را خطی در نظر می گیریم با توجه به اینکه ترک خوردن مقطع باعث حذف عملکرد قسمتی از آن می شود بنابراین با یک فرض ساده کننده مهندسی، می توان برای محاسبه سختی عضو تاثیر قسمت ترک خورده را در نظر گرفت.
از سویی دیگر ایجاد ترک در المان های بتنی نظیر تیر و ستون و دیوار برشی و … در هنگام وقوع زلزله به اندازه مجاز آئین نامه مفید بوده و راهی برای تخلیه نیروی حاصل از زلزله می باشد و به همین سبب در طراحی و محاسبات سازه مبحث نهم و آئین نامه های معتبر بین المللی نظیر ACI ضرایبی را تحت عنوان ضرایب ترک خوردگی مشخص نموده اند.
8- روش تزریق برای ترمیم ترک
ترک های باریکی را می توان به طریقه تزریق رزین های اپوکسی پر نمود در این روش، نقاط تزریق متناوبا با فواصل کوتاهی در طول ترک قرار داده شده و سپس سطح ترک کاملاً آب بند می شود تا از فرار و نشست رزین در مدت تزریق جلوگیری گردد. روش تزریق به این صورت است که رزین از یک نقطه تزریق شده و سپس اطمینان حاصل می گردد که عمل تزریق تا نقطه بعدی کاملاً صورت گرفته و خلل و فرج های اطراف شده است. در این روش مواد تزریقی به صورت مداوم (لا ينقطع) به ترتیب از نقاط مختلف تزریق، پمپ می شود تا اطمینان حاصل گردد که علاوه بر مسیر اصلی ترک کلیه خلل و فرج ها نیز کاملاً پر شده اند.
در صورتی که که ابتدا و انتهای ترک در یک سطح از جهت (ارتفاع) نباشد تزریق بایستی از پایین ترین نقطه آغاز و به بالاترین نقطه ختم گردد؛ و همچنین برای حصول اطمینان از پر شدن مطلوب ترک از مواد تزریقی از لوله های شفاف استفاده می شود. هدف اصلی از تزریق پر کردن ترک و متصل کردن بتن در دو لبه ترک است. این تعمیر برای آب بندی ترک هایی است که فعال نیستند همانند ترک های ناشی از جمع شدگی و ترک های ناشی از نشست که ثابت شده اند. تزریق ، روش کاملاً مطمئنی است که نیاز به تکرار ندارد و بر خلاف سطوح تعمیر شده بوسیله ی دوغاب سیمان در معرض هوازدگی قرار نمی گیرد و همچنین در برابر امواج ماوراء بنفش ، آسیب نمی بیند علاوه بر این پلیمر تزریق شده فولاد مسلح کننده را می پوشاند و فرآیند خوردگی را متوقف می سازد. با نفوذ و پر کردن ترک ها رزین قادر است تا یک شبکه چسبنده به وجود آورد که ترک را آب بندی کرده و آن را در برابر آب، کلرید،ها دی اکسید کربن سولفات ها و دیگر گاز ها و مایعات خورنده محافظت کند و همچنین راهی است برای کاهش امکان خرابی بیشتر به علت سیکل ذوب-انجماد، خوردگی فولاد و مواد شیمیایی که به بتن حمله می کنند.
1-8- تعمیر ترک ها با دوغاب سیمان (تزریق گروت)
این روش برای تعمیر ترک هایی مورد استفاده قرار می گیرد که غیر فعال هستند خصوصاً در سدهای وزنی و دیوارهای بتنی از گروت بعلاوه سیمان پرتلند برای تعمیر ترک های عریض و از گروت به علاوه یک سری مواد شیمیایی برای آب بندی ترک هایی به باریکی ۰/۰۰۲ اینچ معادل با ۰/۰۵ میلیمتر استفاده می گردد که البته مقاومت آن کمتر از سیمان پرتلند است.
هر دو نوع مخلوط می توانند با موفقیت در شرایط مرطوب مورد استفاده قرار گیرند اما باید توجه داشت که این روش نیز همانند هر روش دیگری نیاز به مهارت بسیار و عمل دقیق دارد.
مراحل تعمیر ترک ها با استفاده از روش تزریق گروت
تمیز کردن سطح ترک
پاک کردن سطح بتن از آلودگی ها و چربی ها در سطح ترک که این عمل می تواند توسط فشار آب و یا دستگاه های پمپ هوا انجام گردد.
نصب پورت های تزریق :
معمولاً در طول ترک به عمق کم گودال هایی به شکل V حفاری می کنند و در نوک این گودال ها لوله یا واشرهایی به عنوان Port قرار می دهند و با یک وسیله تزریق کننده دوغاب از داخل Port ها به درون ترک تزریق می گردد.
مخلوط کردن با آب
اب بندی سطح ترک :
آب بندی سطوح ترک برای جلوگیری از تراوش دوغاب به خارج قطعهی بتنی قبل از اینکه سفت گردد برای این عمل می توان از همان دوغاب استفاده کرد.
تزریق گروت
الف) برای فشارهای کم یک ابزار دستی به شکل تفنگ که دوغاب را ترزیق می کند، می تواند مورد استفاده قرار گیرد و برای فشارهای بیشتر باید از پمپ استفاده کرد فشار مورد استفاده برای تزریق می بایستی به دقت بر مبنای ویژگی های گروت و مشخصات ترک انجام شود.
ب) فرآیند تزریق با پمپ کردن گروت به داخل Portهای ورودی انجام می شود و تا زمانی ادامه می یابد که گروت از Port بالایی بیرون آید. سپس تزریق را از Port بالاتر شروع کرده و این فرآیند دوباره تکرار می شود تا همه ترک ها پر شوند.
گاهی اوقات خصوصاً زمانی که ترک ها عمودی باشند معمولاً گودال کوچکی در امتداد طول ترک به وجود می آورند و به داخل آن گروت تزریق می کنند و حتی زمانی که درز به انعطاف پذیری بیشتری احتیاج داشته باشد می توان از مصالحی نظیر قیر استفاده کرد.