تعمیر و نگهداری ساختمان
مدیریت و نگهداری ساختمان یکی از موضوعات مهم در مدیریت ساختمان میباشد، که تاکنون در کشور ما مورد توجه جدی قرار نگرفته است به طور کلی دوره تعمیر و نگهداری ساختمان در حدود نود و پنج درصد دوره حیات یک ساختمان را از زمانی که مفهوم ذهنی ساخت شکل می گیرد تا پایان عمر آن به خود اختصاص می دهد. با اعمال یک سیستم مناسب مدیریتی در بخش تعمیر و نگهداری نه تنها می توان کیفیت ساختمان را افزایش داد، بلکه امکان بهینه سازی هزینه ها نیز فراهم میگردد. بدیهی است با توجه به این مطلب تعمیر و نگهداری ساختمان و مدیریت آن از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.
یکی از کارهای پر هزینه در کلیه کشورها تعمیر و نگهداری ساختمان هاست که هزینه قابل توجهی را به خود اختصاص می دهد این هزینه ها که جزء سرمایه های ملی است به طور مشخص و ملموس نیست. ولی در کشورهای که در این مورد بررسی هایی به عمل آمده است. مانند انگلستان هزینه تعمیرات سالانه ساختمان ها را بیشتر از دو میلیارد پوند برآورد کرده اند. حال با توجه به سطح بالای هزینه تعمیرات ساختمانها در کشورمان چنانچه با اتخاذ مدیریتی مناسب میتوانیم درصدی از هزینه ها را کاهش داده و صرفه جویی کنیم.
به کار گیری یک سیستم مدیریتی جهت نگهداری ساختمان ها بسیار با اهمیت است، زیرا بدون داشتن سیستم مناسب کار نگهداری سلیقه ای بوده و بازده لازم را نخواهد داشت تمامی این عوامل ایجاب می کند که یک سیستم مدیریتی از مرحله مناقصه تا مرحله اجراء در عملیات تعمیر و نگهداری ایجاد شود.
ساخت بنای مقاوم به دو عامل بستگی دارد:
الف- مصالح مرغوب و مقاوم
ب- اجرای صحیح و فنی
که در صورت سهل انگاری در ساخت بنا زود تر تخریب می گردد.
در اجرای هر پروژه تعمیر و نگهداری ساختمان مقاومت زمین نیز بسیار مهم است و قبل از شروع یک طرح باید مقاومت زمین زیر پی مشخص شود تا برمبنای آن محل ستون ها و دیوارها و در مجموع طرح را به وجد آورد. سپس محل دقیق چاه فاضلاب و نقشه های تاسیساتی و برق و سطح آبهای زیر زمینی و وضعیت جغرافیایی منطقه و دمای محیط در زمان اجرا و نشست پی در اثر سستی خاک و نشست خفیف ستون بر اثر نشست فونداسیون و فروکشکردنبنابر اثر پیسازیغیر اصولی و نشست پی در اثر به وجود آمدن چاهک و نگهداری ساختمان همجوار توسط دستک بتونی و باز شدن چاه یا قنات زیر پی و شفت هریزی و پیشگیری از رطوبت بالا رونده به شکل سیستماتیک و پیشگیری از رطوبت بالا رونده و زهکشی اطراف ساختمان و عمل بلوکاژ وعلت نفوذ رطوبت به کف خواب پشت بام و آسفالت و ترمیم ترکهای آسفالت و انواع ترک در ساختمان و روش تعمیر ترک ها و ترک در تقاطع دیوارها و ترک در نعل درگاه و پیوند در ترک های عمیق و ترک در اطراف ستون های فلزی و پیشگیری از کمانش دیوار و ستون آجری و نگهداری سنگ نما و… نیز در هر پروژه ساختمانی مورد بررسی قرار می گیرد.