نگاهی جامع بر منشأ پیدایش انواع ترک های ساختمانی

ازجمله تخصص هایی که هر مهندس عمران و معماری باید به آن اشراف داشته باشد، آشنایی با منشأ پیدایش ترکهای ساختمانی و روشهای ترمیم و تعمیر ترک و یا تقویت اعضای ترک خورده است، تا بتواند در مواقع حساس از بروز خسارت و خرابی های بیشتر جلوگیری نماید، منابع موجود بر ترکهای اعضا و سطوح بتنی ت، در این مقاله تلاش شده تا تمامی انواع مودهای ترک های ساختمانی با هر الگوی انتشار، ازنظر علت پیدایش بررسی و در خصوص اثرات زیا نبار آ نها در صورت تداوم در ساختمان بحث شود، ازآنجاییکه ارائه روشهای ترمیم و تعمیر ترک و تقویت اعضا منجر به طولانی شدن مطلب میشود، در فرصتی دیگر ارائه خواهد شد.


فهرست مطالب:

مقدمه (ترک های ساختمانی)

1- تعریف ترک و شکست و اهمیت شناخت ترک ها

2- منشأ پیدایش انواع ترک ها با الگوی انتشار افقی برسطوح

3- منشأ پیدایش انواع ترک ها با الگوی انتشار عمودی

4- منشأ ترک های مایل و پلکانی

5- ترک های چندوجهی (پوست ماری) یا خطوط موازی و ترک های سطوح بتنی، کف و …

6- علل پیدایش تر ک های ایجاد شده در کف ها


3- منشأ پیدایش انواع ترکها با الگوی انتشار عمودی

الف) ترک های عمودی عمیق روی دیوارها که اگر عمق یا عرض این ترک ها زیاد یا در اعضای دیگر سازه همچون سقف، کف و سایر قسمت ها و سنگ قرنیز ادامه داشته باشند به دلیل اینکه ترکها در اثر نشست و از نوع سازه ای هستند از اهمیت فراوانی برخوردارند در صورتی که خاک و به تبع آن پی زیر دیوار حرکت و یا نشست یک طرفه و غیریکنواخت داشته باشد ترکهای عمودی عمیق ایجاد می نماید این ترکها عمدتا به دلیل نبود شناژ افقی و قایم یا کمبود آن و یا وجود فاصله زیاد بین شناژها ایجاد میشوند.
ب) ترک های عمودی روی ستونهای بتنی به طور کلی علل ایجاد ترک عمودی روی ستون بتنی بنابر یکی از عوامل زیر است: کم بودن ظرفیت باربری ستون که در اثر عواملی از قبیل اشتباهات طراحی و عدم کنترل نقشه های سازه کمتر بودن مقاومت فشاری بتن نسبت به مقاومت طرح، اشتباهات و کوتاهی های اجرایی از قبیل عدم عمل آوری بتن، کم کردن تعداد میلگردهای ستون و یا ابعاد آن و یا تغییر کاربری و بارگذاری نامتوازن به صورت عمودی در برخی از پروژه ها روی ستونهای بتنی پدیدار میشوند و از نوع ترکهای سازه ای بوده و سریعا تقویت اعضای سازه باید در دستور کار قرار گیرد.
ترک های ناشی از خوردگی میلگردهای طولی و قایم موجود در ستون های بتنی که به صورت عمودی نمایان میشوند عموما در مناطق شمالی و جنوبی کشور به دلیل شرایط محیطی حاوی کلر و رطوبت شاهد آن هستیم. خوردگی در اعضای باربر یک سازه به معنی کاهش سطح مقطع میلگرد و تهدیدی بر ایستایی و پایداری اسکلت است که نمونههایی واضح آن در فروریزش پلها تیر برق ها و…. در بسیاری از شهرها و یا حتی بعد از زلزله های کوچک وجود دیده میشود.

ج) ترکهای عمودی در درزهای سرد اجرایی در اثر لرزش و یا خیز تیرها ناشی از عدم وجود هشت گیر در دیوارهای متعامد و یا عدم چسبندگی مناسب دوتکه به هم که معمولاً در محل اتصال دیوار به ستون یا محل پرشده پنجره یا طاقچه ایجاد می شود و پس از ضربه یا ارتعاش و نشست های تیر و طبیعی ساختمان شاهد آن هستیم، بارگذاری متمرکز و زیاد دهانههای کوتاه گاهی بجای ایجاد ترکهای برشی افقی در پای دیوار به صورت ترک عمودی در سراسر ارتفاع محل اتصال دیوار به ستون نمایان میشود.


چ) ترک های حرارتی ناشی از انقباض و انبساط اجزای مدفون در زیر پلاسترها و نازک کاری ساختمان خصوصیات حرارتی مواد و مصالح که این ترکها معمولا در مسیر عبور لوله های ،بخاری، مسیر عبور کانال های کولر و یا رایزرها، مسیر عبور لوله های تأسیسات برقی و یا اطراف کلید و پریزهای برق و روی محل وجود ستون های فلزی نمایان می شوند.


جمع بندی موضوع:

در این فرصت تلاش شد تا منشأ پیدایش مهمترین الگوهای ترک روی سطوح بتنی و غیر بتنی ساختمان بیان شود و اما با تمام الگوهای ترکی که تا اینجا مشاهده کردید باز ممکن است با مود جدیدی مواجه شویم که علل پیدایش آن چیزی به غیر از عوامل عنوان شده باشد بنابراین دامنه انواع ترکها بدون انتهاست و شناخت بیشتر نیازمند تجربه و تحقیق چندین ساله دارد. بدون شک یکی از مهمترین بخشهای مطالعه ترک پایش آن و آشنایی با انواع ترک سنج ها و ارائه راه حلهایی جهت ترمیم تعمیر و یا تقویت آنهاست که در فرصتهای آینده به آن پرداخته خواهد شد.


آخرین پروژه ها


مطالب بیشتر

دستورالعمل طراحی و نظارت بر میکروپایل باربر و تحکیمی توسط شرکت شیلاو خاورمیانه
دستورالعمل اجرای میکروپایل باربر و تحکیمی توسط شرکت شیلاو خاورمیانه
انجام آزمون های باربری و سلامت (یکپارچگی) بر روی شمع ها و میکروپایل ها توسط شرکت شیلاو خاورمیانه
هزینه طراحی، نظارت و اجرای میکروپایل باربر و تحکیمی توسط شرکت شیلاو خاورمیانه
نحوه کنترل نشست و مقاوم سازی سازه های صنعتی نشست کرده توسط شرکت شیلاو خاورمیانه
نحوه کنترل نشست و مقاوم سازی ساختمان توسط شرکت شیلاو خاورمیانه
نحوه بهسازی خاک جهت کنترل روانگرایی خاک توسط شرکت شیلاو خاورمیانه
نحوه مقاوم سازی خاک دستی و استیصال از دریا توسط شرکت شیلاو خاورمیانه

نظرات بسته شده است.