شمع کوبی در ساختمان

توجه به پی ساختمان­ها در ساخت انواع برج­ها، مجتمع­ها و منازل مسکونی برای مقاومت و استحکام بناها، در مقایسه با گذشته، اهمیت بیشتری پیدا کرده است. به این منظور، ستون­هایی در پی ساختمان قرار داده می­شود که شمع کوبی یا شمع­زنی نام دارد. بر این اساس، شمع­ کوبی، فرایندی است که هنگام کمبود ظرفیت باربری خاک و برای مقاوم­سازی ساختمان و پیشگیری از نشست صورت می­گیرد. در این عملیات، نیروی اعمال­شده به سطوح زیرین خاک که از تراکم و استحکام بالاتری برخوردار است، منتقل می­شود. در واقع هنگامی که زمین در اعماق معمولی، تحمل بارهای وارده را نداشته باشد، از شمع استفاده می‌شود که در صنعت ساختمان، به آن شمع ­کوبی می­گویند.

شمع­ ساختمان چیست؟

رایج­ترین نوع بهسازی خاک، شمع­ها هستند که پی شمعی هم نامیده می­شوند. شمع ساختمان، سازه‌ای نسبتا بلند و مشابه ستون است که در خاک قرار دارد و وظیفه­ اش انتقال بار طبقات بالاتر به لایه‌های مناسب‌ خاک در اعماق پایین‌تر است. شمع با عبور دادن بارهای وارده به سازه در عمق خاک، آن را به خاک مقاوم‌تر منتقل می‌کند. از این رو، پی­های عمیق یا شمع­ها نقش انتقال بار به لایه­ های پایینی خاک را بر عهده دارند.

در این رابطه، عملیات شمع­ کوبی برای تسلیح خاک محل گودبرداری انجام می­شود. این اقدام، مشابه کاشت میلگرد در بتن است و علاوه بر حفظ خصوصیات خاک، مقاومت در برابر نیروهای واردشده را افزایش می­دهد. از این رو، یکی از راه­های مقاوم ­سازی گود و پایدارسازی خاک خصوصا در زمین­های شیب­دار، شمع ­کوبی یا شمع­ گذاری است.

ضرورت شمع­ کوبی

یکی از روش­های تسلیح خاک، شمع ­کوبی با استفاده از تجهیزات مختلف به صورت قائم، افقی یا مایل است. جنس این شمع­ها می­تواند از چوب، فلز و بتن باشد. زمانی که مقاومت کافی در لایه های سطحی خاک نباشد، از شمع­ کوبی استفاده می­شود تا از سطوح مستحکم در اعماق خاک اطمینان حاصل شود. ضرورت­های شمع ­کوبی ساختمان عبارتند از:

  • وقتی خاک زمین، فاکتورهای لازم برای توزیع بار سازه را نداشته باشد.
  • وقتی سازه­ بلند و تحت­تاثیر نیروهای طبیعی مانند زلزله یا باد باشد و نیروهای افقی به آن وارد شود.
  • وقتی قرار باشد دامنه حرکت و کنترل فرکانس طبیعی پی زمین کاهش داده شود.

شمع‌ها در زمان جابه ­جایی باید در نقاطی که در نقشه‌ها نشان داده شده، تکیه کنند و هنگام حمل­ ونقل بین سکوی بتن­ ریزی، انبار دسته­بندی و تجهیزات شمع ­کوبی، از یک قلاب‌ یا وسیله دیگر استفاده شود. زمان بلند کردن شمع‌ها در محل شمع کوبی نیز باید از نوار سیمی، قلاب یا وسیله مصوب دیگر استفاده کرد.

کاربرد شمع­ کوبی

فارغ از کارکردهای مطرح­ شده شمع­ کوبی مانند پایدارسازی خاک و جلوگیری از نشست پی­هایی بر روی خاک سست، این روش، کاربردهای متعدد دیگری نیز دارد. استفاده از آن برای شالوده در زیر آب­های زیرزمینی، کاهش حرکت ماشین­آلات لغزنده و کنترل فرکانس طبیعی سیستم پی، بندرهایی که در خاک­هایی با احتمال نشست ساخته می­شوند، اسکله­ها برای تحکیم خاک در برابر امواج، پیشگیری از تاثیرات فرسایش پایه­ های پل­ها و افزایش ظرفیت باربری از طریق انتقال بارهای سنگین سازه به سطوح زیرین از جمله کاربردهای متنوع و گسترده شمع­ کوبی است.

مزایا و معایب شمع­ کوبی

با وجود ضرورت شمع­ کوبی ساختمان در موارد لازم، انجام این کار، با مزایا و معایب همراه است. سرعت زیاد، عدم تداخل در ساخت ­وساز، کاهش هزینه ­ها در صورت اجرا با حجم بالا، حفاظت از سازه، مقرون به صرفه بودن برای گودی­هایی با ارتفاع تقریبی پنج متر از جمله مزیت­های شمع­ کوبی است. در مقابل، عدم امکان استفاده از شمع ­کوبی پیش ­ساخته در برخی موارد به خاطر محدودیت­های موجود، لزوم استفاده از مقاطع سازه­ای مستحکم ­تر و کاهش فاصله شمع­ها در زمانی که ارتفاع مکان مورد استفاده زیاد است، از جمله معایب و محدودیت­های آن محسوب می­شود.

طبقه ­بندی انواع شمع در ساختمان

شمع­های ساختمان از ابعاد گوناگون مانند نحوه اجرا، نحوه عملکرد، جنس، قطر و باربری قابل تقسیم­ بندی هستند. در این رابطه،
 الف- شمع‌هایی که قرار گرفتن آن در زمین همراه با جابه­جایی زیاد در خاک مجاور است، عبارتند از:

  • شمع چوبی
  • شمع بتن مسلح پیش­ ساخته یا پیش ­فشرده
  • شمع بتن مسلح ریخته شده در محل
  • شمع لوله بتنی که با ته بسته در زمین کوبیده شده و داخل آن بعدا بتن ­ریزی شود.
  • شمع لوله فلزی که با ته بسته در زمین کوبیده شده و داخل آن بعدا بتن­ ریزی شود

ب- شمع‌هایی که قرار گرفتن آنها در زمین همراه با جابه ­جایی خاک مجاور نیست:

  • انواع شمع بتن مسلح با مقطع دایره یا غیردایره که پس از حفاری در محل، بتن­ریزی می‌شود.
  • انواع شمع‌های فلزی با مقاطع دایره و غیردایره که قبل از کوبیده شدن در زمین، محل قرار گرفتن آنها حفاری می‌شود.

بر همین اساس، شمع‌ها بر حسب مصالحی که از آن ساخته می‌شوند، شامل موارد زیر هستند:

  • شمع‌های فولادی (فلزی): شامل شمع­های پیچی، دیسکی، H شکل، صفحه­ای
  • شمع‌های بتنی: شامل شمع­های پیش­ساخته، درجاریز
  • شمع‌های چوبی: شامل شمع­های گروه A (حمل بارهای سنگین)، گروه B (حمل بارهای سبک)، گروه C (کارهای ساختمانی موقت)
  • شمع‌های مرکب (مختلط): شامل شمع­های فولاد و بتن، چوب و بتن

شمع­ کوب چیست؟

شمع ­کوب، ماشین مکانیکی است که برای قرار دادن شمع­ها در خاک، با هدف بهبود پی ساختمان­ها و افزایش مقاومت سازه استفاده می­شود. شمع ­کوب وزنه سنگینی دارد که به صورت عمودی حرکت می­کند و می­تواند به سه شیوه هیدرولیکی، دیزلی و بخار به سمت بالا برود و وقتی به بالاترین نقطه می­رسد، انرژی مکانیکی به انرژی پتانسیل، تبدیل و در آن ذخیره می­شود. همچنین وقتی وزنه رها می­شود انرژی پتانسیل به جنبشی تبدیل شده و بدین وسیله شمع­ها در زمین قرار می­گیرد.

دستگاه‌های شمع­ کوبی باید مجهز به چکش با ظرفیت کوبندگی لازم برای شمع‌ها باشند و چرخ‌های کشش جداگانه برای بلند کردن چکش و شمع‌ها به طور مستقل داشته باشد. حداقل وزن چکش شمع ­کوب ۱۳۶۰ کیلوگرم (۳۰۰۰ پوند) است و ارتفاع افتادن چکش، باید کمتر از سه متر باشد. وزن چکش با نیروی وارده به شمع باید طوری باشد که شمع در هر ضربه لااقل سه میلی­متر در زمین فرو رود. جرثقیلی که دستگاه شمع­ کوبی روی آن نصب شده باید قادر باشد در حالی که چکش و شمع هر دو به طور معلق از آن آویزان است، تغییر مکان داده و به دور خود بچرخد. شمع ­کوب نیز باید برای هدایت شمع‌های عمودی و مورب به یک هادی محکم که بر جای خود تکیه کند، ، مجهز باشد.

 قبل از شمع­ کوبی

شمع ­کوبی یا شمع­ گذاری ساختمان یکی از شیوه ­های پیشگیری از نشست زمین و ریزش دیوارهای اطراف محل گودبرداری است. قبل از شمع­ کوبی، باید گودبرداری یا عملیات حفاری انجام شود که این امر با استفاده از تجهیزات لازم صورت می­گیرد. سپس به خاطر فشار خاک، نشست­ احتمالی دیوارهای حفاری­شده برآورد و کنترل می­شود. یکی از روش­های کنترل آن، استفاده از ترکیب آب و بنتونیت است که برای این منظور، باید میزان مصرفی آن با توجه به جنس خاک و وضعیت موجود محاسبه شود. همچنین هنگام ترکیب پودر بنتونیت با آب، باید در زمان مشخصی دائما هم زده شود تا کلوخه در آن ایجاد نشود.

اجرای شمع­ کوبی و روش­های آن

عملیات شمع­ کوبی با توجه به شمع ­های آنها از نظر روش اجرا دارای تفاوت­هایی هستند. برخی از روش­های اجرای شمع­ کوبی عبارتند از:

  • شمع ­هایی با تغییر مکان بزرگ: این روش شامل شمع های توپر و تو خالی می­شوند که انتهای آنها بسته است و با استفاده از ضربه یا جک درون خاک جای می­گیرند. از تاثیرات این شمع­ها، ایجاد جابه­جایی زیاد است.
  • شمع­ های کوبیدنی و ریختنی: در این شیوه، شمع­های توخالی اجرا می­شوند و سپس درون آنها را با بتن پر می­کنند.
  • شمع ­های بدون تغییرشکل: شمع­های H شکل، لوله ­ای یا جعبه ­ای انتها باز هستند، سطح مقطع کوچکی دارند و با استفاده از ضربه، درون محل موردنظر قرار می­گیرند.

در مجموع، شمع‌ها باید هنگام قرار گرفتن و کوبیده شدن به نحوی هدایت شوند که شاقول و یا با زاویه مورب مقرر کوبیده شوند و از وضع صحیح شمع‌ها اطمینان حاصل شود وگرنه شمع‌ها باید بیرون کشیده شده و دوباره کوبیده شوند یا شمع جدیدی در مجاورت آن کوبیده شود. این گونه عملیات اضافی، به هزینه پیمانکار است.

همچنین در روش شمع­ کوبی در گودبرداری، شمع­ها در اطراف زمینی که قرار است گودبرداری شود، در فاصله­های معین قرار می­گیرد. سپس نیروهای جانبی از طرف خاک به شمع­ها وارد می­شود که وظیفه آن، تحمل این نیرو به صورت تیرهای یک­سر گیردار است. طول تقریبی گیرداری انتهای شمع­ها ۰.۳ است و بعد از شمع­ کوبی، عملیات گود­برداری انجام می­شود. در برخی مواقع، مهاربندی شمع ­ها در امتداد دیواره گودبرداری ضروری است.

درحال حاضر، شرکت­های متعدد با سوابق زیاد در زمینه طراحی، نظارت، اجرا و تست شمع­ کوبی در صنعت ساختمان در کشور فعالیت می­کنند و به دلیل کاربردهای گسترده شمع ­کوبی، علاوه بر حوزه ساختمان ­های مسکونی و تجاری، از آن، در فضاهای مختلف و متمایز دیگر مانند ساحل­ها و… نیز استفاده می­شود.

در مجموع، شمع‌ها باید هنگام قرار گرفتن و کوبیده شدن به نحوی هدایت شوند که شاقول و یا با زاویه مورب مقرر کوبیده شوند و از وضع صحیح شمع‌ها اطمینان حاصل شود وگرنه شمع‌ها باید بیرون کشیده شده و دوباره کوبیده شوند یا شمع جدیدی در مجاورت آن کوبیده شود. این گونه عملیات اضافی، به هزینه پیمانکار است.

همچنین در روش شمع­ کوبی در گودبرداری، شمع­ها در اطراف زمینی که قرار است گودبرداری شود، در فاصله­ های معین قرار می­گیرد. سپس نیروهای جانبی از طرف خاک به شمع­ها وارد می­شود که وظیفه آن، تحمل این نیرو به صورت تیرهای یک­سر گیردار است. طول تقریبی گیرداری انتهای شمع­ها ۰.۳ است و بعد از شمع­ کوبی، عملیات گود­برداری انجام می­شود. در برخی مواقع، مهاربندی شمع­ها در امتداد دیواره گودبرداری ضروری است.

درحال حاضر، شرکت­ های متعدد با سوابق زیاد در زمینه طراحی، نظارت، اجرا و تست شمع­ کوبی در صنعت ساختمان در کشور فعالیت می­کنند و به دلیل کاربردهای گسترده شمع ­کوبی، علاوه بر حوزه ساختمان ­های مسکونی و تجاری، از آن، در فضاهای مختلف و متمایز دیگر مانند ساحل­ ها و… نیز استفاده می­شود.

مطالب بیشتر

دستورالعمل طراحی و نظارت بر میکروپایل باربر و تحکیمی توسط شرکت شیلاو خاورمیانه
دستورالعمل اجرای میکروپایل باربر و تحکیمی توسط شرکت شیلاو خاورمیانه
انجام آزمون های باربری و سلامت (یکپارچگی) بر روی شمع ها و میکروپایل ها توسط شرکت شیلاو خاورمیانه
هزینه طراحی، نظارت و اجرای میکروپایل باربر و تحکیمی توسط شرکت شیلاو خاورمیانه
نحوه کنترل نشست و مقاوم سازی سازه های صنعتی نشست کرده توسط شرکت شیلاو خاورمیانه
نحوه کنترل نشست و مقاوم سازی ساختمان توسط شرکت شیلاو خاورمیانه
نحوه بهسازی خاک جهت کنترل روانگرایی خاک توسط شرکت شیلاو خاورمیانه
نحوه مقاوم سازی خاک دستی و استیصال از دریا توسط شرکت شیلاو خاورمیانه

سایر خدمات

دستورالعمل اجرای ستون های اختلاط عمیق خاک توسط شرکت مهندسی شیلاو خاورمیانه
دستورالعمل اجرای ستون های سنگی - ستون شنی توسط شرکت مهندسی شیلاو خاورمیانه
دستورالعمل اجرای ستون های جت گروتینگ توسط شرکت مهندسی شیلاو خاورمیانه
دستورالعمل اجرای نیلینگ و انکراژ توسط شرکت مهندسی شیلاو خاورمیانه
دستورالعمل اجرای شمع درجا توسط شرکت مهندسی شیلاو خاورمیانه
دستورالعمل اجرای شمع کوبشی توسط شرکت مهندسی شیلاو خاورمیانه

نظرات بسته شده است.